Pla-Mek AS har vært industripartner til kunnskapssenteret Oslo Løa. Hovedfokuset til Oslo Løa er et bidrag til hvordan man kan ta bedre vare på havet. Som plastprodusent var det viktig for oss å bidra inn i prosjektet med produksjon i 100% resirkulert plast.
Oslo Løa er en flytende paviljong som gjennom sommeren skal inspirere og motivere flere til å glede seg over å ta vare på havet, enten de representerer en familie, bedrift, offentlig sektor eller bare seg selv som innbygger og besøkende. En midlertidig flytende paviljong langs Langkaia, foran Deichman Bjørvika og Operaen. Det midlertidige bygget gir besøkende en “hands on” opplevelse av problematikken ved å sortere og registrere marint avfall, og på denne måten få være en del av løsningen.
Initiativtakeren bak Oslo Løa er Nordic Ocean Watch, et miljøkollektiv som siden 2013 har lagt til rette for strandrydding gjennom engasjerende og holdningsskapende arbeid. Oslo Løa er designet og bygget av masterstudenter i arkitektur ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Ettersom Oslo Løa er et midlertidig bygg har det vært viktig for studentene å tenke ombruk av alle elementer.
– Oslo Løa viser hvordan vi kan bruke resirkulert materiale til å skape nye produkter, og vi er svært stolt av å få være en del av et slikt samarbeid som bidrar til å løfte kunnskapen rundt marin forsøpling og bruk av resirkulert plast.
Sammen med Oceanize som produserer plastgranulat fra brukt tauverk, har blant annet Hofseth bidratt inn i prosjektet ved å låne bort støpeformen, og Pla-Mek har produsert platene laget av resirkulert tau. Prosjektet er et godt eksempel på sirkulærøkonomi, hvor noens avfall blir verdifulle ressurser for andre.

Tine Hegli er arkitekt og professor
- Tine Hegli er arkitekt og professor og underviser ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo. Hun har lang erfaring fra praksis som seniorarkitekt ved Snøhetta. Hegli sier at samarbeidet med Pla-Mek har vært fantastisk. Pla-Mek er en løsningsorientert bedrift og har hatt stor interesse for prosjektet fra første øyeblikk. Hun sier videre at de har vært heldige som fikk med Pla-Mek tidlig i prosessen, og fikk en god kommunikasjon rundt resirkulering av plast. Hun opplever Pla-Mek som fremoverlent, og Hegli med studentene ble raskt interessert i materiell og produksjon da de var på omvisning i bedriften. Hun understreker at Pla-Mek og Hofseth har vært eksemplariske samarbeidspartnere, som er åpne for nye verdikjeder. Som igjen kan bidra til å utforske løsninger for sirkulær økonomi.
Masterstudenter i arkitektur ved Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo (AHO) har forsket på hvordan få ned Co2 budsjettet. Studentene som har deltatt på kurset har undersøkt hvordan nye løsninger kan redusere klimabelastningen. De har blant annet undersøkt holdbarhet og kvalitet på plast, samt mulighetene for gjenbruk. I tillegg viser deres rapport at homesourcing av produksjon til Norge reduserer Co2 avtrykket. Det antas også som sikkert at homesourcing gir bedre kvalitet på produktene, gjennom at bedriften får bedre kontroll med hele produksjonsprosessen (snl.no).
Ta kontakt for samarbeid: https://www.pla-mek.no/kontakt/